Kjapp oppstart

Kjapp oppstart

Oversettelse: Crispen T. P. de Lange

Grunnleggende navigeringsrutiner («Basic Navigation Routine») – Middels nivå («Intermediate») + Verktøykasse for ferdighetsutvikling («Skills Took Kit») – Strategier for viderekomne («Advanced Strategies») og Forbi Viderekommen («Beyond Advanced»)

Dette er norsk utgave av «Kjapp oppstart» på nettsiden til Better Orienteering (Bedre orientering). Better Orienteering er en gratis nettside. Den er skrevet og utarbeidet av Duncan Bayliss fra Wrekin Orienteers i Storbritannia, og omfatter innslag fra mer enn 30 orienteringsløpere fra 9 forskjellige land.

Denne «Kjapp oppstart»-siden forklarer litt om hva du finner på Better Orienteering. Resten av nettsiden er på engelsk, og litt er på svensk.

Noe av det fine med orientering er at det handler om visuelle ferdigheter. Du kikker på et kart og danner deg et bilde av hvordan terrenget ser ut, og så beveger du deg gjennom landskapet. Videoklippene som viser orienteringsteknikkene, samt diagrammene og illustrasjonene, trenger ikke så mye forklaring. Du lærer ved å observere, og så prøve selv.

På noen nettlesere er det mulig å legge til programvare/plug-ins som oversetter nettsider og som kan hjelpe deg med resten av denne nettsiden som står på engelsk. Søk på Google etter plug-ins for oversettelse som fungerer på din nettleser.

Nå skal vi se nærmere på det som tilbys her på Better Orienteering.

Start her, for den raskeste veien til «Bedre orientering» – Better Orienteering

Better Orienteering har som formål å gjøre deg til en bedre orienteringsløper.

Orienteringsferdigheter blir omhandlet på en strukturert måte, med relevante videoer og gratis nedlastinger. Du kan arbeide deg gjennom selvhjelpsressursene på den måten som passer deg best.

Nedenfor finner du forslag til hvor du kan starte, alt etter dine nåværende ferdigheter eller behov. Du finner også en gratis oppsummering som du kan laste ned (se nedenfor). Better Orienteering tar for seg et sett med ideer som hjelper deg til å utnytte ferdighetene dine trygt og effektivt når du er ute og orienterer. Derfor er ikke denne nettsiden kun en oppramsing av ferdigheter

Hvor skal du begynne? – et par raske tips

På sidene for nybegynnere («Beginner»), grunnleggende («Basic»), og middels ferdigheter («Intermediate»), finner du:

  • Korte grafiske oppsummeringer av sentrale ferdigheter
  • Videoer som viser hvordan du bruker de ferdighetene i praksis
  • Mer detaljerte forklaringer av ferdighetene, hvis du trenger det
  • Forklaring av navigasjonsmodellen – Planlegging, Visualisering, Retning – som fungerer best for det ferdighetsnivået
  • Lenker til mer informasjon om orientering og navigering spesielt beregnet på det ferdighetsnivået – flere videoer og gratis nedlastinger

Nybegynnere

Hvis du er ny i sporten og har aldri prøvd dette før, eller har bare prøvd deg noen få ganger, kan du se på avdelingen for nybegynnere – «Beginner».
Lenke til Tips for begynnere («Beginner’s tips») – Her finner du forklaring for symbolene på orienteringskartene, tilpasset smarttelefon.

Nybegynner – noen tips

Middels nivå

Hvis du har holdt på med orientering en stund og ønsker å opparbeide deg et solid grunnlag for gode navigasjonsferdigheter, gå til avdelingen Grunnleggende navigasjonsrutine («Basic Navigation Routine») under menyen for ferdighetsnivåer («Skill Levels»-menyen). Se også på Verktøykasse for ferdighetsnivåer («Skills Tool Kit») under Middels nivå («Intermediate section»)

Lenke til Grunnleggende navigasjonsrutine («Basic Navigation Routine») oppsummering – tilpasset smarttelefon.

Lenke til Verktøykasse for ferdighetsutvikling («Skills Tool Kit»)

Viderekomne

Hvis du er en mer erfaren orienteringsløper, prøv å først kikke gjennom avdelingen for Middels nivåIntermediate»), og så ViderekommenAdvanced») og Forbi ViderekommenBeyond Advanced»), og ta for deg det som er relevant for deg. Selv om du har drevet med orientering i lang tid, så har vi over 30 bidragsytere på Better Orienteering, og det er derfor sannsynlig at du vil komme over nye ideer og innsikt som vil hjelpe deg enda videre. Det er dessuten en stor fordel om flere erfarne orienteringsløpere blir kjent med materialet på Better Orienteering og videreformidler det til andre, så flere kan bli bedre til sporten.

Kanskje er du usikker på hvor du skal starte, eller føler at du sitter litt fast og ikke opplever fremskritt i sporten. Da kan du først kikke gjennom nettsiden, og så svare på spørsmål for selvdiagnostisering nedenfor: Hvor godt orienterer jeg? («How well am I orienteering?») Det vil hjelpe deg til å identifisere de elementene du trenger å jobbe med for å bli bedre.

Lærere

Hvis du er lærer, vil siden for UndervisningTeaching») hjelpe deg til å samle nyttige ressurser. Kikk også på Bøker og Ressurser («Books and Resources»). På hele Better Orienteering-nettsiden er det videoklipp og nedlastinger som kan hjelpe deg med undervisningsopplegg, når du først har avgjort hvilket vanskelighetsnivå du har bruk for.

Militæret

Hvis du er i militæret, kan denne korte veiledningen («short guide») til Better Orienteering og ressursene være til hjelp.

Orientering for militæret

Veiledningen «Orientering for militæret» («Orienteering for the military») er ikke offisiell. Den er imidlertid skrevet i samråd med flere eksmilitære som er gode orienteringsløpere, for å hjelpe deg til å finne fram til det materialet på nettsiden som er mest nyttig for deg. Her blir din personlige utvikling som orienteringsløper og kartleser diskutert ved bruk av 3 brede nivåer. Her finner du også forslag til hvordan du kan begynne å anvende orienteringsferdigheter på områder som ligger utenfor denne nettsidens nedslagsfelt.

Better Orienteering ferdighetstabell («Skills Matrix»)

Ferdighetstabellen («Skills Matrix») oppsummerer orienteringsferdighetene ut fra ferdighetsnivå, med lenker til de relevante ressursene.

Videoer

Hvis du foretrekker læring basert på videosnutter, foreslår jeg at du laster ned oppsummeringen «Better Orienteering Summary» nedenfor, og går så til «spilleliste for opplæringsvideoene», «Learning Videos Playlist», og koser deg med dem. Forhåpentligvis vil du da gå tilbake til de strukturerte avsnittene som omhandler orienteringsferdighetene.

Spilleliste for opplæringsvideoer, Learning Videos Playlist

Oppsummering av Better Orienteering

Denne oppsummeringen kan du laste ned og bruke etter hvert som du jobber deg gjennom Better Orienteering. Dokumentet er en web-lenket pdf, så når du klikker på overskrifter eller diagrammer, vil den relevante siden på Better Orienteering åpne automatisk. Del gjerne oppsummerings-dokumentet med så mange du vil, så andre får direkte tilgang til materialet på nettsiden.

Last ned oppsummeringen til bruk når du arbeider deg gjennom Better Orienteering.

Avslutningsvis, kan du gjerne be orienteringsklubben din om å legge inn lenke til Better Orienteering på nettsiden deres.

Mange takk.

Duncan Bayliss