Pikastartti

Kääntäjä Mari Kemppainen

Kartanluvun perusteet – Keskitaso + Taitotyökalut Vaativat strategiat ja erittäin vaativat 

Tämä on suomenkielinen Better Orienteering(Parempaa Suunnistusta) sivuston pikastarttisivu. Sen on kirjoittanut Duncan Bayliss, Wrekin Orienteers suunnistuseurasta Iso-Britanniasta. Lisäksi se sisältää osuuksia yli 30 suunnistajalta yhdeksästä eri maasta.

Pikastarttisivu selventää mitä Better Orienteering sivustolta löytyy. Loput sivustosta on englanniksi ja joitakin osia ruotsiksi.

Suunnistuksen hauskuus on sen visuaalisuus. Katsot karttaa ja mielessäsi näet miltä maasto näyttää, sitten liikut maaston halki. Videot, kaaviot ja kuvat eivät paljonkaan sanoja tarvitse. Voit oppia katselemalla ja sitten itse kokeilemalla.

Jotkut nettiselaimet mahdollistavat ohjelmien liittämisen, jotka kääntävät nettisivuja, mikä olisi avuksi sivuston muiden englanninkielisten sivujen kohdalla – kokeile googlehakua käännösohjelmille selaimellesi

Nyt katsomme mitä Better Orienteering sivustolta löytyy:

Aloita tästä nopein reitti “Parempaan Suunnistukseen” – Better Orienteering

Photo: Steve Rush BOK

Better Orienteering tavoitteena on auttaa sinua paremmaksi suunnistajaksi.

Se esittelee suunnistustaitoja jäsennellylä tavalla ja sisältää videoita ja ilmaisia latauksia. Voit käydä läpi itseapukeinoja itsellesi sopivimmalla tavalla.

Alla ehdotuksia mistä aloittaa riippuen kokemuksesta ja tarpeesta. Alla myös yhteenveto ladattavaksi.

Better Orienteering selventää ideoita jotka auttavat yhdistämään taitosi tehokkaalla tavalla. Siksi tämä sivusto ei ole pelkästään luettelo taidoista.

Mistä aloittaa – muutama nopea askel

Aloittelija-, Perus- ja Keskitaso-osioissa löydät:

  • Lyhyitä uhteenvetokaavioita perustaidoista
  • Videoita esittämässä noita taitoja käytännössä
  • Lisäselvennyksiä noista taidoista jos tarpeen
  • Selitys suunnistusmallista – Suunnitelma, Ennakointi, Havainnointi – joka kullekin taitotasolle sopii.
  • Linkkejä mistä löytää lisää taitotasolle suunnattua asiaa aiheesta – lisää videoita ja ilmaisia latauksia

Vasta-alkaja

Jos olet vasta-alkaja tai kokeillut vain muutaman kerran, katso aloittelija osiota.

Linkki vinkkeihin aloittelijalle – Ne sisältävät karttamerkkisymbooleja helposti älypuhelimella luettavassa muodossa.

Uudelle suunnistajalle joitakin vinkkejä

Kehittyjä

Jos olet suunnistanut jonkin verran ja haluat kehittää vankan pohjan suunnistamiselle, katso Perussuunnanottorutiini osio Taito Tasot valikosta. Katso myös Taitotyökalut Keskitaso osiosta.

Linkki Perussuunnanottorutiini yhteenvetoon- soveltuu helposti älypuhelimella luettavaks

Perussuunnanottorutiin

Linkki Taitotyökaluihin

Better Orienteering taitotyökalut

Kokenut

Jos olet enemmän kokenut suunnistaja, kokeile katsoa läpi ensin “Keskitaso“-osio, sitten “Kokenut” ja ” Erittäin Kokenut“. Vaikka olisitkin enemmän kokenut suunnistaja, saatat silti hyvinkin löytää yli 30:nen Better Orienteering tietolähteen vinkeistä vielä hyödyllisiä ideoita ja oivalluksia.

Jos et ole varma mistä aloittaa, tai olet tullut pisteeseen, jossa suunnistuksessasi ei tapahdu kehitystä, voit Better Orienteering sivustoa selattuasi kokeilla itsediagnoosikysymykset: Kuinka hyvin suunnistan? Se auttaa osoittamaan osaset,  jotka on saatava kohdalleen jotta kehittyminen voi jatkua.

Opettaja

Jos olet opettaja, “Teaching” (opetusosio) auttaa alkuun löytämään opetuskeinoja. Katso myös “Books and Resources”(Kirjat ja Keinot). Läpi “Better Orienteering” sivuston löytyy videoita ja ladattavia tiedostoja, joista voi olla apua, kunhan olet selvillä minkä tasoista materiaalia tarvitset.

Sotilaalliset Toimijat

Jos olet sotilaallisissa toimissa tämä lyhyt opastus Better Orienteering sivuston ja välineistön käyttöön voi olla avuksi.

suunnistus sotilaallisissa toimissa

 “Orienteering for the military” ei ole virallinen, se on kirjoitettu usean  entisten sotilashenkilöstöön kuuluneen avustuksella, jotka ovat hyviä suunnistajia, auttamaan löytämään tältä sivustolta sinua eniten hyödyttävää materiaalia.

Better Orienteering Taitotaulukko

Taulukossa on taidot osa-alueittain ja linkit osioihin

better-o-skills-matrix-and-videos-v2 https://betterorienteering.files.wordpress.com/2020/06/better-o-skills-matrix-and-videos-v2.pdf

Videot

Jos mieluiten käyt opettelemaan vain videoita katselemalla, ehdotan että lataat Better Orienteering Summary(yhteenveto) alta ja menet kohtaan Learning Videos Playlist(Opetusvideoluettelo) ja sen kun ahmit videoita! Toivottavasti sen jälkeen palaat jäsenneltyihin ohjeisiin.

Opetusvideoluettelo

Better  Orienteering Yhteenveto

Voit ladata tämän yhteenvedon ja käyttää sitä läpi Better Orienteering sivuston. Se on web-linkitetty pdf, joten voit klikata sen otsikoita ja kuvakkeita ja se automaattisesti avaa kyseisen  sivun Better Orienteering sivustolta. Voit vapaasti jakaa tätä yhteenvetoa mahdollistamaan ihmisten pääsyn sivuston sisältöön.

Lataa tämä yhteenveto helpottamaann Better Orienteering sivuston selaamisessa

Better Orienteering yhteenveto

 Lopuksi, ehkä voit pyytää suunnistuseuraasi lisäämään sivustolleen  linkin Better Orienteering sivustolle.

Kiitos

Duncan Bayliss