Snabbstart

Översatt av Annie Joelsson

(Innehåller ytterligare material av Simon Eklov)

Grundläggande navigeringsrutin – Mellannivå + Färdighetsverktygslåda – Avancerade samt mycket avancerade strategier

Detta är den svenska versionen av Snabbstart-sidan för Better Orienteering (Bättre orientering). Better Orienteering är gratis att läsa. Den är skriven av Duncan Bayliss som tillhör Wrekin Orienteers i Storbritannien, och den inkluderar insatser från fler än 30 orienterare i nio länder. 


Denna Snabbstart-sida förklarar vad du kan hitta på Better Orienteering. Resten av hemsidan är på engelska och lite svenska. 
En bra sak med orientering är att det handlar om visuella färdigheter. Du tittar på en karta, översätter landskapet och med hjälp av din tolkning kan du sedan navigera dig fram igenom det. Videorna som demonstrerar orienteringsfärdigheter, samt diagramen och grafiken kräver inte mycket förklaringar. Du kan lära dig genom att titta på dom och sedan prova själv. 


Vissa internet-webbläsare låter dig också att lägga till ett plug-in-tillägg som översätter hemsidor åt dig, vilket underlättar för de sidor som är på engelska – googla på översättning plug-ins för din webbläsare. 
Nu ska vi titta på vad du kan hitta på Better Orienteering.

Börja här för din snabbaste väg till “Bättre orientering” Better Orienteering

Better Orienteerings målsättning är att hjälpa dig att bli bättre på orientering.

Den introducerar orienteringsfärdigheter på ett strukturerat sätt och inkluderar videor och gratis nedladdningar. Du kan gå igenom självhjälpsresurserna på det sätt som passar dig bäst. 

Nedan finns det förslag för vart du ska börja beroende på dina tidigare erfarenheter eller behov. Det finns också en gratis sammanfattning för nedladdning (se nedan). 


Better Orienteering går igenom en uppsättning av idéer som kommer att hjälpa dig att öka dina färdigheter effektivt, som du sedan kan använda dig av på ett tillförlitligt sätt när du orienterar. Därför är denna hemsida inte enbart en lista med färdigheter.

Vart börjar du – några snabba steg

På Nybörjare, Grundläggande och Mellannivå-avsnittet hittar du 

  • Korta grafiska sammanfattningar om nyckelfärdigheter
  • Videor som visar hur dessa färdigheter kan användas i praktiken
  • Fler förklaringar av färdigheterna om du behöver det
  • Visualisering av navigeringsmodellen – Planering, Föreställning, Riktning – som fungerar för färdighetsnivån
  • Länkar där du kan hitta mer om orientering inriktat på vardera färdighetsnivå – fler videos och gratis nedladdning

Nybörjare

Om du är en nybörjare som inte har orienterat förut, eller endast har orienterat ett fåtal gånger, ta en titt på Nybörjar-avsnittet.Snabblänk till Nybörjartips – De inkluderar förklaringar av de symboler som används inom orientering och är skalanpassade för att enkelt kunna läsas på en smartphone.


Ny på orientering – några tips

Den Svenska Orienteringsförbundets har et bra instruktionshäfte för nybörjare

https://www.orientering.se/sa-funkar-orientering/

Finns på engelska och svenska

Förbättrare

Om du har orienterat ett tag och vill bygga en solid bas för bra navigering, titta då på det Grundläggande navigeringsrutinsavsnittet som finns under menyn för färdighetsnivåer. Titta även på färdigheterna som finns på mellannivå-avsnittet.

Snabblänk till Grundläggande navigeringsrutin sammanfattning – skalanpassad för enkel läsning på en smartphone

Grundläggande navigeringsrutin


Snabblänk till färdighetsverktygslådan

Better orienteering färdighetsverktygslåda

Erfaren

Om du är en mer erfaren orienterare, prova att titta igenom Mellannivå-avsnittet först, sedan det Avancerade och Mycket Avancerade avsnittet om de verkar relevanta. Även om du har orienterat under en lång tid, så kan du säkert hitta några idéer eller verktyg som är användbara för dig, eftersom det finns över 30 olika bidrag till Better Orienteering. Det är också betydelsefullt om fler erfarna orienterare känner till materialet som finns på Better Orienteering, så de kan rekommendera det till andra för att hjälpa dem att bli bättre. 


Om du är osäker på vart du ska börja, eller om du har kommit till en punkt där din orientering inte förbättras, kan du efter du ha bläddrat igenom Better Orienteering, prova självdiagnostiksfrågorna under: Hur bra orienterar jag? Det kommer att hjälpa dig att identifiera de byggstenar som behöver falla på plats för att du ska kunna bli bli bättre.

Lärare

Om du är lärare, kommer Läraravsnittet hjälpa dig att hitta resurser. Se också Böcker och Resurser. Över hela Better Orienteering finns det videor och nedladdningar som kan hjälpa dig när du vet vilken materialnivå du behöver.

Militär

Om du är inom militären, kan den här korta guiden om användning av Better Orientering-hemsidan samt resurser vara till hjälp

Orientering för militären


“Orientering för militären-guiden” är inte officiell, utan den var skriven i konsultation med flera ex-militärer som är duktiga orienterare, för att hjälpa dig hitta det material på denna hemsida som är mest användbar för dig. Den diskuterar utvecklingen av din orienteringsnavigering i tre breda nivåer och föreslår hur du kan börja koppla orienteringsnavigeringsfärdigheter med övriga naverigeringsutmaningar, som är utanför befogenheterna för denna hemsida.  

Better Orienteering Färdighetsmatris

Färdighetsmatrisen summerar färdigheterna, som förklaras av både färdighetsnivå samt knyter an till nyckelresurser.

Videor

Om du föredrar att lära dig genom att titta på videor, så föreslår jag dig att ladda ned sammanfattningen av Better Orienteering nedan, för att sedan sträcktitta Spellistan på utbildningsvideor. Förhoppningsvis kommer du sedan att komma tillbaka till de strukturerade avsnitten om färdigheter.

O-Ringenskolan har dessa utmärkta videor för nybörjare och mellanliggande

Dessa videor från O-Ringen-skolan är för mer avancerade färdigheter

Spellista på utbildningsvideor

Sammanfattning av Better Orienteering

Du kan ladda ned och använda denna sammanfattning medan du arbetar dig igenom Better Orienteering. Det är en web-länkad pdf, så när du klickar på rubriker eller diagram inom den, så öppnas det automatiskt upp relevanta webbsidor på Better Orienteering. Dela gärna denna sammanfattning till fler, så att fler människor får tillgång till denna hemsida.Ladda ned denna sammanfattning som du kan använda när du arbetar dig igenom Better Orienteering  

Sammanfattning av Better orienteering


SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUNDET

Det Svenska Orienteringsförbundets har många bra resurser som hjälper dig att utveckla dig som orienterare

https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/orientering/utbildning/individutveckling/utvecklingsplan/

Slutligen, kanske du kan fråga din orienteringsklubb om de kan länka till Better Orienteering på deras hemsida.

Tack

Duncan Bayliss